KUIH LUK CHUP
BAHAN-BAHAN
1CAWAN KACANG KUNING
1 CAWAN SUSU SEGAR
SETENGAH CAWAN GULA
SETENGAH SUDU GARAM
1 CAWAN AIR
PEWARNA HIJAU DAN MERAH
1 PEKET AGAR-AGAR(DICAIRKAN)
LIDI UNTUK MENYUCUK KUIH
CARA-CARA
1)KACANG KUNING HENDAKLAH DIRENDAM 2 JAM
2)SETELAH KACANG KEMBANG MASUKKAN KE DALAM BLENDER DAN CAMPUR SUSU
SEGAR,GARAM,GULA DAN AIR
3)BLENDER SAMPAI HANCUR
4)MASUKKAN KE DALAM PERIUK DAN KACAU SEHINGGA MENJADI DOH YANG BOLEH
DIBENTUK DENGAN PELBAGAI BENTUK BUAH
5)SETELAH DIBENTUK MENJADI BUAH,CELUPKAN KE DALAM AGAR-AGAR
BERWARNA.
6)CUCUK DENGAN LIDI DI HUJUNGNYA
7)BIARKAN KERING.KEMUDIAN CELUPKAN KE DALAM AGAR-AGAR PUTIH UNTUK
MENAMPAKKAN IA LEBIH CANTIK.
8)AGAR-AGAR HENDAKLAH DIMASAK DENGAN DUA CAWAN AIR SAHAJA
SELAMAT MENCUBA DARI CIK SU.
No comments:
Post a Comment